Vedci odporúčajú kávu s rastlinným mliekom

Výskumníci z Univerzity v Grazi (Rakúsko) zistili, že káva môže mať pozitívne účinky na náš organizmus, avšak odborníci ju na základe nových výskumov odporúčajú piť čistú alebo s pridaním rastlinného mlieka.

Napriek svojim pozitívnym účinkom sa v súvislosti s kávou skloňovali aj jej negatívne vlastnosti. Napríklad, že zvyšuje krvný tlak, spôsobuje rôzne žalúdočné problémy a dehydratuje organizmus. Dnes sú už uvedené argumenty spojené s konzumáciu kávy vyvrátené a pripisované ku vzťahu s inými faktormi. Namiesto toho sa neustále objavujú nové zistenia o pozitívnych účinkoch kávy. Bolo preukázané, že káva je bohatá na silné antioxidanty, zvyšuje energiu, stimuluje našu fyzickú výkonnosť, pomáha pri spaľovaní tukov, ale taktiež môže znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu, rakoviny, Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

 

 

POZITÍVNE ÚČINKY KÁVY MÔŽU BYŤ MINIMALIZOVANÉ, AK JU BUDEME KONZUMOVAŤ SPOLU SO ŽIVOČÍŠNYMI BIELKOVINAMI

Ako sme už spomenuli káva je jedným z najlepších zdrojov antioxidantov, najmä polyfenolov, ktoré sú veľmi dôležité pre udržanie zdravia. Je spúšťačom samo-tráviaceho procesu, ktorý čistí a detoxikuje bunky. Avšak živočíšne bielkoviny môžu tento proces inhibovať a tak potlačiť jej pozitívne účinky na naše zdravie. Interný výskum odborníkov z Grazu uvádza, že živočíšne bielkoviny môžu zhoršiť vstrebávanie látok, ktoré sú v káve prospešné. V tomto prípade je potrebný ďalší výskum.

RÁSTLINNÉ NÁPOJE DO KÁVY

Rastlinné alternatívy mliek dnes už nie sú na trhu žiadnou novinkou. Môžu poslúžiť ako náhrada živočíšneho mlieka pri varení, pečení, príprave raňajok, ale skvele sa hodia do kávy. Nielenže dodajú káve rozmer novej chuti, ale neobsahujú žiadny cholesterol a majú mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie. Zvlášť výborné do kávy je mandľové mlieko, ktoré ponúka skvelý spôsob ako zlepšiť chuť a kvalitu vašej kávy. Mimo toho má nízky obsah kalórií, takže je výbornou voľbou aj pre ľudí, ktorých trápi váha. Odporúčame vám zvoliť mandľové mlieko s pridaním vápnika, ktoré má nízky obsah sacharidov a vy tak  získate lepšiu výživu pre vaše telo.

TIP

Ľadová káva s mandľovým mliekom

Budeme potrebovať:

-200ml Body&Future mandľového mlieka

-espresso

-ľad (podľa potreby)

-vanilkový sirup (podľa chuti)

Pripravíme si espresso, ktoré necháme vychladnúť. Napeníme si mandľové mlieko (môžete použiť šľahač). Do väčšieho pohára nasypeme ľad, vlejem pripravenú vychladenú kávu a pomaly vlejeme našľahané mandľové mlieko. Na záver pridáme vanilkový sirup (podľa chuti). Vrch kávy si prípadne môžete posypať mletou škoricou a dokonalé letné osvieženie je hotové.

 

Zdroj:

https://www.google.com/search?q=autof%C3%A1gia+proces&oq=autof%C3%A1gia+&aqs=chrome.2.69i59l2j0i395l3j0l5.5157j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

https://www.healthline.com/nutrition/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee#TOC_TITLE_HDR_15

 

Zdieľať: