Rastlinné alternatívy od spoločnosti McCarter vítaju novinku: Plant based jogurty

 

Za posledné roky zaznamenávame nárast záujmu o plant based (rastlinné) produkty. Určite ste si už všimli, že táto forma stravovania je podporovaná vedcami z celého sveta a obľúbená medzi celebritami a mnohými trénermi. 

Existuje viacero foriem plant based diét, napríklad pescetarianizmus stále zahŕňa ryby a iné druhy morských živočíchov. Ovo-lacto vegetariáni, ktorí nekonzumujú žiadne mäso ani ryby, stále konzumujú mlieko a vajcia. Na druhej strane vegáni odmietajú živočíšne produkty úplne a získavajú všetku svoju výživu z strukovín, ovocia a zeleniny, orechov a zŕn či semien.

Štúdie ukazujú, že hlavnými dôvodmi pri kúpe rastlinných alternatív sú zdravie a strava. Podľa HEXA [1]výskumu zákazníci nakupujú jogurt na rastlinnej báze z dôvodu vzostupu vegetariánstva a vegánstva, intolerancie k laktóze a obavy o zdravotných účinkoch pri konzumácii mliečnych výrobkov. Medzi ďalší z dôvodov patria zmeny v mentalite obyvateľstva, ktorí viac dbajú na udržateľnosť – rastliny sú prirodzené v prostredí, preto nenarúšajú prírodu, pôdu a predchádzajú nepriaznivým javom, ako je napríklad globálne otepľovanie či erózia pôdy.[2]

Globálne otepľovanie a výroba potravín

Všetci vieme, že globálne otepľovanie predstavuje jednu z najväčších hrozieb pre životné prostredie. UN Intergovermental Panel on Climate Change (IPCC)[3] argumentujú, že plant based diéta môže významne pomôcť v boji proti globálnemu otepľovaniu. Poľnohospodárstvo spolu s lesným hospodárstvom predstavuje asi štvrtinu emisií skleníkových plynov. Práve chov hospodárskych zvierat prispieva ku globálnemu otepľovaniu metánovým plynom, ktorý zvieratá produkujú, ale bohužiaľ aj odlesňovaním  na rozširovanie ich pastvín.

Peter Stevenson z organizácie Compassion in World Farming uviedol[4]: „Ak chceme splniť ciele v oblasti klímy, je nevyhnutné znížiť spotrebu mäsa.“

Novinka od Body&Future

V súčasnosti aj značka Body&Future reaguje na trendy a prináša na trh novinku – prémiové 100% vegánske rastlinné jogurty s kokosovou kultúrou. Trh osviežia tromi príchuťami:

  • natural prírodný kokosový jogurt, 
  • kokos - mango a 
  • kokos - čučoriedka a čierna ríbezľa. 

Body&Future rastlinné jogurty sú bez pridania cukru, bez konzervantov, lepku, GMO a bez sóje. Pri ich výrobe sú využívané BIO certifikované suroviny vysokej kvality. Rastlinný jogurt Natural obsahuje viac ako 95% kokosového mlieka a rastlinné jogurty v príchutiach mango a čučoriedka s čiernou ríbezľou obsahujú viac ako 70%.

To že je rastlinná strava lepšia pre naše telo, už asi všetci vieme. Je však dôležité pozrieť sa na výživové benefity, ktoré z nej náš organizmus dostáva. Hlavným benefitom sú zdravotné účinky. Väčšina zložiek pochádzajúcich z rastlinnej potravy sú zdravšie ako živočíšne zložky a sú priaznivé pre ľudský organizmus. Rastlinná strava je zdrojom nutrične významných látok – bielkovín, tukov a sacharidov. Dôraz by mal byť kladený na vlákninu, ktorá sa nachádza v rastlinných potravinách. Tá predstavuje prevenciu voči mnohým chorobám, ako je napríklad rakovina hrubého čreva a autoimunitné ochorenia.

Rastlinne alternatívy sú významným zdrojom minerálov a vitamínov, ktoré sú kľúčové pre ľudský organizmus. 

Už tento týžden ich môžete nájsť v chladenóm regále v Bille a Tescu. 

Napíšte nám Váš feedback na náš Instagram @bodyandfuture 

Prajeme dobrú chuť. 

 


[1] https://www.hexaresearch.com/research-report/vegan-yogurt-market?utm_source=referral&utm_medium=prnewswire.com&utm_campaign=prn_7march_veganyogurt_rd2

[2] https://www.bbc.com/news/science-environment-49238749

[4] https://www.ciwf.org.uk/news/2019/08/un-report-calls-for-less-meat-and-dairy

Zdieľať: